Dodano: 2019-06-07

Nie dla wszystkich wszystko zdrowe

Wśród pacjentów jest pewna grupa, która uskarża się na bóle i dyskomfort w okolicach żołądka i brzucha po zjedzeniu niektórych produktów spożywczych, które są zdrowe, ale nie dla tej właśnie wąskiej grupy pacjentów.

 

Są osoby, które źle czują się po zjedzeniu np. jajek na twardo czy jajecznicy, surowej cebuli, pomidorów, cebuli czy bardzo popularnego brokuła - szczególnie wśród osób chorych na cukrzycę.

Wiemy, że nawet produkty, które uchodzą w naszym menu za stały element zdrowej diety, w niektórych przypadkach i przy różnej częstotliwości spożywania mogą okazać się szkodliwe dla żołądka, a w najlżejszym przypadku powodować zgagę lub niestrawność, a nawet skurcze jelit.

Pomidory, ogórki zielone i cebula są uznawane za przez pacjentów za jedne z najzdrowszych warzyw i często goszczą na naszych stołach, ale i one mogą źle wpływać na nasz żołądek. Ich spożywanie nasila się chorobę refluksową żołądka (szczególnie cebula, której jedzenie w nadmiarze może nawet przyczynić się do powstawania refleksu i uczucia ciężkości w żołądku). Jeśli lubimy cebulę możemy ją jeść w postaci gotowanej, np. zupa krem cebulowa z dodatkiem żółtek i śmietany. Polecam - jest przepyszna. Zrezygnujmy z zielonych ogórków na rzecz kiszonych. Popularna mizeria - oprócz walorów smakowych - nie jest szczególnie bogata w witaminy, gdyż w ponad 90% składa się z wody. Zaś ogórki kiszone to spora gama witamin, a przy tym są one naturalnym probiotykiem. Warto zaznaczyć, że najlepsze są oczywiście te uprawiane na naturalnych nawozach. Pomagają w trawieniu i przyśpiesza perystaltykę jelit. Dzięki dużej zawartości witamin (w ogórkach kiszonych znajduje się dwa razy więcej witaminy C, witamin z grupy B, odpowiedzialnej za zachowanie młodego wyglądu witaminy E oraz witaminy K) sprzyjają one odporności i poprawiają kondycję całego organizmu. Zawierają antyoksydanty, dzięki czemu skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Ogórki kiszone są też lekkostrawne, w przeciwieństwie do ich konserwowego odpowiednika czy ogórka zielonego. W zasadzie nie znam osób, które nie tolerują ogórków kiszonych.

Brokuł to warzywo cieszące się dość dużą popularnością wśród pacjentów. Brokuły zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który spożywany w dużej ilości u osób z problemami układu pokarmowego powoduje wzdęcia, skurcze jelit, rozstrój żołądka, a w najgorszym wypadku stany zapalne jelit. Takie same dolegliwości powodują też karczochy, kukurydza, warzywa krzyżowe (np. kapusta, kalafior, jarmuż, fasola, groch, soczewica i brukselka). Pacjenci, którzy chorują na niedoczynność tarczycy, powinni te warzywa spożywać w umiarkowanej ilości, gdyż warzywa te zawierają substancje, które zaburzają wchłanianie jodu i sprzyjają powstawaniu wola.
Czosnek przez wszystkich prawie uważany za cudowny lek o różnorakim, silnym działaniu - podnosi odporność, pomaga zwalczać infekcje, obniża poziom cholesterolu. Dla wielu osób jest ciężkostrawny, może powodować wzdęcia, rozrzedza krew i może powodować krwawienia - nie powinny się nim zajadać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Aktualności

  • XVIII SPŁYW KAJAKOWY OPTYMALNYCH

    Jak zawsze zapraszamy wszystkich optymalnych, ich rodziny i przyjaciół z kraju oraz reszty świata do aktywnego spędzenia kilku wakacyjnych dni na kajaku, przy ognisku, wśród optymalnej braci - tym razem 01-04. 08. 2019r.

    Płyniemy pięknym odcinkiem Obry. To jeden z najpopularniejszych szlaków Ziemi Lubuskiej. Rzeka, chociaż nizinna, potrafi zaskoczyć szybkim nurtem, pięknymi zakolami i urwistymi brzegami. To niezwykle ciekawe miejsca pod względem przyrodniczym i urbanistycznym. Wystarczy wymienić Pszczewski Park Krajobrazowy czy Międzyrzecki Rejon Umocnień.

    Dodano: 2019-06-28
    Czytaj więcej >
  • Nie dla wszystkich wszystko zdrowe?

    Wśród pacjentów jest pewna grupa, która uskarża się na bóle i dyskomfort w okolicach żołądka i brzucha po zjedzeniu niektórych produktów spożywczych, które są zdrowe, ale nie dla tej właśnie wąskiej grupy pacjentów.

     

    Są osoby, które źle czują się po zjedzeniu np. jajek na twardo czy jajecznicy, surowej cebuli, pomidorów, cebuli czy bardzo popularnego brokuła - szczególnie wśród osób chorych na cukrzycę.

    Wiemy, że nawet produkty, które uchodzą w naszym menu za stały element zdrowej diety, w niektórych przypadkach i przy różnej częstotliwości spożywania mogą okazać się szkodliwe dla żołądka, a w najlżejszym przypadku powodować zgagę lub niestrawność, a nawet skurcze jelit.

    Dodano: 2019-06-07
    Czytaj więcej >
  • Zmarł Twórca ŻO

    Mędrzec będzie żył tyle, ile żyć powinien, a nie tyle, ile żyć może.
    Seneka Starszy

    Dla tych, którzy zostają, zawsze jest za wcześnie...
    Tomasz Kwaśniewski, syn Twórcy Żywienia Optymalnego poinformował dziś na forum dr-kwasniewski.pl, iż  16 maja 2019r. zmarł we śnie Jan Kwaśniewski. Uroczystość pogrzebowa odbyła się 21 maja 2019r. i zgodnie z życzeniem zmarłego miała charakter rodzinny.
    Składam w imieniu redakcji miesięcznika „Optymalni” oraz Zarządu Głównego OSO serdeczne wyrazy współczucia najbliższej Rodzinie Doktora.

    Dodano: 2019-05-21
    Czytaj więcej >
  • Dr Gwóźdź w NTV

    11 marca br. nasza optymalna pani doktor – a od 9.03 po wyborach na WZC także wiceprezes OSO – lek. Ewa Łukaszek-Gwóźdź udzieliła wywiadu red. Januszowi Zagórskiemu w niezależnej telewizji NTV. Opublikowany 26 marca ma ponad 3 tys. wyświetleń na YouTube. Zachęcamy do udostępniania, bo warto! (red.)
    https://www.youtube.com/watch?v=-mIItVJsKs0

    Dodano: 2019-05-17
    Czytaj więcej >
  • Puzzle - moje ulubione

    Składając życzenia, życzymy sobie i bliskim, by nam się dobrze wiodło, bądź też dobrze w życiu układało. A kiedy dobrze się układa? Kiedy wszystko jest na swoim miejscu.

    Lubię to uczucie.  Z rozsypanego stosu elementów  ułożyłam całość. Puzzle jako forma rozrywki polegająca na składaniu dużego obrazka z małych fragmentów o charakterystycznych kształtach sięga XVIII w. Przez lata puzzle stały się znakomitym sposobem nie tylko na pogłębianie wiedzy poprzez zabawę, ale też na ćwiczenie umiejętności społecznych. Układanie puzzli razem z przyjaciółmi pogłębia więzi, uczy współpracy. I daje poczucie zadaniowości - układanką można się podzielić, a później złożyć ją w całość.
     

    Dodano: 2019-05-15
    Czytaj więcej >
  • WESOŁYCH ŚWIĄT!

    Wszystkim członkom i sympatykom naszego Stowarzyszenia życzymy, by te Święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha i spokój, ciepło i nadzieję.

    Zarząd Główny OSO

    Dodano: 2019-04-18
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI