aktualności 2014-10-19 10:15:20 Mamy nowe władze
Lido

Kulinaria

Start > Kulinaria
  • KUCHNIA OPTYMALNA - Chleb orzechowy

    Najlepszy z optymalnych chlebów. U Ćwierczakiewiczowej*) wypieki z migdałów i orzechów nazywane były wypiekami dla chorych. Nie zawierały grama mąki, jedynie jaja, migdały/włoskie orzechy i masło. Dzisiejszy też proporcje ma

    Dodano: 2012-04-03 08:49:27 :: Wiecej >>
  • KUCHNIA OPTYMALNA - Naleśniki z pieczarkami

    U mnie zwie się naleśnik, ktoś inny może uważać że omlet :) I tu, i tu, nie dodaję żadnej mąki, a dania i tak wychodzą jak malowane ;) No i

    Dodano: 2012-02-29 00:10:20 :: Wiecej >>
  • Bita śmietana z chałwą

    Na www.forum.dr-kwasniewski Pan, który poradził sobie z cukrzycą, napisał, że nie przestał lubić chałwy. Kiedyś, zanim zachorował na cukrzycę, zjadał jej nie raz z upodobaniem 1,5 kg w ciągu dnia.

    Dodano: 2012-01-26 23:18:41 :: Wiecej >>
  • Żeberka duszone w maśle

    BTW. Białka w surowych żeberkach było ca 11,7 g x 9,7 = 113,49 g, więc w 100 gramach duszonych - 19,91 g. Tłuszcz to: - z żeberek ca 21,7 g x

    Dodano: 2012-01-03 22:25:33 :: Wiecej >>
  • Wigilijna zupa grzybowa

    Składniki: 30 g suszonych grzybów 3/4 l wywaru z jarzyn 2 szklanki śmietany 30% 2 łyżki masła sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku Grzyby namoczyć na noc w szklance wody. Pokroić w paski i ugotować

    Dodano: 2011-12-22 19:24:50 :: Wiecej >>
  • CZEKOLADOWY ORZECHOWIEC Z MASCARPONE

    Poeksperymentowałam sobie :) Dawno miałam ochotę, by sprawdzić, jak można zastosować mascarpone do pieczonego deseru i to dość wyrazistego w smaku, jednak wyrazistego nie z powodu cukru. Cukier jest do

    Dodano: 2011-12-11 13:58:54 :: Wiecej >>
  • Jajecznica ze szczypiorkiem

    Doskonałe danie na śniadanie, bo smakowite i przyrządza się je w parę minut. Mnie wystarcza z jednego jajka i trzech żółtek, ale osoby wyższe będą potrzebować tych żółtek więcej. Ile?

    Dodano: 2011-08-12 09:27:52 :: Wiecej >>
  • Skwarki

    200 g podgardla smalec Skwarki to dla mnie bardzo dobry obiad i kolacja zarazem. Śniadanie jadam koło południa, potem przez parę godzin nie jestem zainteresowana żadnymi daniami, aż do wieczora, gdy znowu

    Dodano: 2011-08-12 09:27:05 :: Wiecej >>
  • Zupa pomidorowa

    Koleżanka zapytała mnie o przepis na zupę pomidorową. Też czasem robię i też taką, której porcja stanowi całą obiadokolację. W tym celu można kupić skórki wieprzowe, a można takowe zebrać

    Dodano: 2011-06-01 20:32:43 :: Wiecej >>
  • Sos ogórkowo - czosnkowy

    Wiosna, więc u mnie w cenie są świeże zapachy na talerzu. Łatwo o taki z użyciem świeżego ogórka. No to dziś na obiad żółtka gotowane na twardo i sos z: 150

    Dodano: 2011-05-11 08:21:11 :: Wiecej >>
  • Placki zbójnickie

    100 g wędzone podgardle 100 g ser żółty jajka - 2 sztuki 50 g śmietana 30% 50 g mąka przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra Wykonanie: podgardle pokroić drobno na kawałeczki, podsmażyć ser

    Dodano: 2011-04-04 19:32:48 :: Wiecej >>
  • Omlet z kwaśnym jabłkiem

    Na jeden omlet potrzeba: 100 g kwaśnego jabłka 15 g masła do duszenia jabłka 1 białko (35 g) jajka kurzego 4 żółtka (65 g) - może być więcej oczywiście, jeśli w tej porcji

    Dodano: 2011-03-01 20:10:37 :: Wiecej >>
  • Karkówka po karkonosku

    200 g karkówki 100 g boczku wędzonego  100 g cebuli  10 g czosnku 25 g przecieru pomidorowego 200 g wywaru kolagenowego lub rosołu 2 szt. grzybów 10 g śliwek suszonych l przyprawy

    Dodano: 2011-01-30 13:20:39 :: Wiecej >>
  • KULKI Z MIELONEGO MIĘSA

    - 50 dag mielonego mięsa wieprzowego - 4 dag bułki tartej (1/4 szklanki) - 2 jajka - 6 dag startego żółtego sera (4 łyżki) - duży ząbek czosnku -l sól

    Dodano: 2011-01-05 08:42:30 :: Wiecej >>
  • Szybkie pierniczki

    100 g masy marcepanowej 100 g słodkich migdałów 100 g mąki 150 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka miodu Zagniatamy wszystkie produkty i wkładamy

    Dodano: 2010-12-04 22:52:36 :: Wiecej >>
  • Szarlotka

    Ciasto kruche: - 200 g masła - 200 g mąki - 30 g drożdży - 200 g żółtek (10 szt.) Nadzienie: - 1000 g jabłek (antonówka lub reneta) - cynamon Kruszonka: - 100 g masła - 100 g mąki - 20

    Dodano: 2010-11-05 20:07:37 :: Wiecej >>
  • GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

    1 kg boczku świeżego, przerośniętego 1 jajko 2 żółtka 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 50 g ryżu 1 główka kapusty białej 100 g smalcu natka pietruszki, przyprawy do smaku Boczek mielimy, dodajemy jajko, żółtka, pokrojoną

    Dodano: 2010-10-05 21:57:43 :: Wiecej >>
  • ZAPIEKANE KLOPSIKI Z WĄTRÓBKI

    ziemniaki (150 g) wątróbka wieprzowa (400 g) 2 jajka 2 cebule (100 g) smalec (100 g) bułka tarta (50 g) kapusta kiszona (600 g) wywar rosołowy (150 g) sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku Cebulę i czosnek pokroić

    Dodano: 2010-08-03 10:03:46 :: Wiecej >>
  • Sałatka truskawkowa z kiwi

    100 g truskawek 1 owoc kiwi (ok. 70 g) 20 g płatków migdałowych 100 g śmietany 30% Kiwi obrać i pokroić na niezbyt cienkie półplasterki. Truskawki oczyścić z szypułek, dobrze wypłukać i

    Dodano: 2010-07-02 09:20:22 :: Wiecej >>
  • Afrykańska potrawka z kurczaka

    4 łyżki oliwy z oliwek (60 g) 500 g kurczaka bez kości 2 ząbki czosnku 1 cebula (50 g) 1 duży ziemniak (150 g) 1 łyżeczka zmielonego kminku 1

    Dodano: 2010-05-31 16:12:55 :: Wiecej >>
  • Pikantna jajecznica południowoafrykańska

    8 jajek (400 g) 4 pomidory (400 g) 1/2 strączka papryczki chilli 1 cebula (50 g) 1 ząbek czosnku 1 zielona papryka (200 g) po 1 łyżce świeżego tymianku, kolendry

    Dodano: 2010-05-31 16:11:57 :: Wiecej >>
  • Biszkopt czekoladowy

    8 żółtek (160 g) 6 białek (180 g) 20 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej 10 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g czekolady gorzkiej Żółtka utrzeć

    Dodano: 2010-05-04 09:59:12 :: Wiecej >>
  • Twarogowe kule

    500 g białego sera twarogowego 100 g masła 400 g śmietanki 30% 200 g owoców jagodowych (jagody, maliny, poziomki, jeżyny) 50 g cukru pudru wiórki kokosowe do posypania Ser zemleć

    Dodano: 2010-05-04 09:57:57 :: Wiecej >>
  • Dorsz zapiekany w sosie beszamelowym (au gratin)

    Przepis z Nowej Fundlandii 500 g dorsza pacyficznego 200 g tartego, żółtego sera 2 łyżki masła (40 g) 300 ml mleka lub słodkiej śmietany 2 łyżki mąki (30 g) pół łyżeczki

    Dodano: 2010-02-28 12:52:59 :: Wiecej >>
  • Łosoś z Alaski

    500 g łososia pacyficznego 100 g majonezu 100 g cebuli 50 g tartego parmezanu 100 g pomidora sól, pieprz i papryka - do smaku Łososia (filet lub

    Dodano: 2010-02-28 12:51:13 :: Wiecej >>
  • CIASTECZKA KOKOSOWO-ORZECHOWE

    Poleca Ewa Jagodzińska z Bydgoszczy 200 g jajek (4 szt.) 22 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) 20 g mąki krupczatki (2 łyżki) 100 g wiórków kokosowych 100 g orzechów włoskich 30

    Dodano: 2010-02-01 15:10:33 :: Wiecej >>
  • BLINY (na sposób żmudzki)

    ciasto: 400 g ziemniaków 2 jajka (100 g) mąka - do podsypywania (ok. 50 g) farsz bezmięsny: 200 g grzybów 50 g cebuli 50 g masła

    Dodano: 2009-11-30 20:42:05 :: Wiecej >>
  • GULASZ POLESZUCKI

    1 kg wieprzowiny bez kości 20 g suszonych grzybów 1 szklanka wywaru z warzyw 2 szklanki soku z kiszonej kapusty 100 g cebuli 2 łyżeczki całych nasion kminku 2

    Dodano: 2009-11-30 20:40:32 :: Wiecej >>
  • BARSZCZ WIGILIJNY

    kwas buraczany: 1 kg buraków 1 kromka razowego chleba 2 ząbki czosnku ziarna pieprzu, ziele ang. i listki laurowe 1 łyżeczka cukru barszcz: 2 l

    Dodano: 2009-11-30 20:36:52 :: Wiecej >>
  • KROKIETY ZIEMNIACZANE

    400 g ziemniaków 2 żółtka (40 g) 1 łyżka kaszy manny (ok. 10 g) 1 cebulka (ok. 40 g) sól, pieprz, majeranek - do smaku bułka tarta (ok. 10 g)

    Dodano: 2009-10-22 20:11:30 :: Wiecej >>
  • Kiełbasa po zbójnicku

    600 g kiełbasy 150 g oscypka smalec do smażenia Kiełbasę pokroić na trzy kawałki. Każdą porcję naciąć wzdłuż i umieścić kawałek osypka, ukrojonego w formie ukośnego klina. Tak

    Dodano: 2009-10-01 10:37:42 :: Wiecej >>
  • Jajecznica bacowska (wajecznica)

    400 g jajek (8 szt.) 100 g słoniny 50 g oscypka 100 g razowej bułki pieprz - do smaku natka pietruszki - do posypania Słoninę pokroić w drobną kostkę i

    Dodano: 2009-10-01 10:36:34 :: Wiecej >>
  • KAWIOR PO ŻYDOWSKU

    300 g drobiowych wątróbek 1,5 szklanki mleka 150 g jajek (3 szt.) 150 g cebuli natka pietruszki sól, pieprz świeżo zmielony i ewentualnie kminek –

    Dodano: 2009-07-31 16:55:58 :: Wiecej >>
  • SAŁATKA GALICYJSKA

    400 g jajek (8 szt.) 250 g cebuli 4 małe pomidorki lub mały strąk czerwonej papryki kilka liści zielonej sałaty pęczek szczypiorku kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki majonezu (25

    Dodano: 2009-07-31 16:54:46 :: Wiecej >>
  • Zapiekanka mięsno-warzywna

    100 g ziemniaków 50 g selera 50 g marchewki 100 g kalafiora 50 g pieczarek 50 g cebuli 100 g polędwiczek wieprzowych 50 g boczku wędzonego, gotowanego 100 g śmietany

    Dodano: 2009-06-30 10:19:42 :: Wiecej >>
  • Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki w łupinach z twarogiem

    800 g ziemniaków 500 g tłustego twarogu 200 g kwaśnej śmietany 30% 100 g cebuli pęczek szczypiorku sól - do smaku Dobrze umyte nieobrane ziemniaki sparzyć gotującą wodą,

    Dodano: 2009-05-28 08:21:40 :: Wiecej >>
  • Ślepe ryby, czyli zupa ziemniaczana

    150 g mięsa wieprzowego 150 g mięsa wołowego (szponder) 300 g ziemniaków 100 g marchewki 50 g pietruszki 50 g selera 30 g cebuli 50 g masła 15

    Dodano: 2009-05-28 08:20:26 :: Wiecej >>
  • SZARLOTKA

    250 g mąki 200 g masła dobrego 6 żółtek 50 g kwaśnej śmietany 30% 50 g słodkiej śmietany 30% 50 g migdałów – płatki 50 g cukru 100 g gorzkiej czekolady

    Dodano: 2009-04-30 07:58:31 :: Wiecej >>
  • Pasztet z cebulą

    1000 g tłustej wołowiny bez kości 1000 g podgardla 500 g wątroby wieprzowej lub cielęcej 500 g cebuli 100 g smalcu 2 bułki kajzerki (150 g) 200 g jajek

    Dodano: 2009-03-28 21:39:37 :: Wiecej >>
  • Francuska zupa cebulowa

    800 g cebuli 200 g masła 1,5 l wywaru mięsno-warzywnego 4 kromki bułki (50 g) 50 g sera żółtego 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka

    Dodano: 2009-03-28 21:38:21 :: Wiecej >>
  • Śledź po kaszubsku

    400 g filetów śledziowych 200 g cebuli 500 ml domowego przecieru pomidorowego 1 szklanka oliwy (250 ml) sól i pieprz - do smaku majeranek Marynata:

    Dodano: 2009-03-28 21:33:47 :: Wiecej >>
  • ROLADA SEROWA

    300 g sera żółtego (gouda) 100 g serka topionego (kremowy) 2 całe jajka 25 g masła 50 g szynki wiejskiej 2 średnie ogórki kiszone (około 100 g) 1 mała cebulka

    Dodano: 2009-02-23 15:58:46 :: Wiecej >>
  • Sos czosnkowy Reginy

    200 g kwaśnej śmietany 30% 40 g majonezu 15 g ostrej musztardy 5 g czosnku sól, pieprz, zioła – do smaku Śmietanę wymieszać dokładnie z majonezem i musztardą. Dodać

    Dodano: 2009-01-30 19:04:23 :: Wiecej >>
  • Hekele

    16 filetów śledziowych (ok. 300 g) 3 jajka (150 g) 2 ogórki kiszone (150 g) 50 g cebuli 15 g musztardy pieprz – do smaku Wymoczone filety śledziowe pokroić w

    Dodano: 2009-01-30 19:02:42 :: Wiecej >>
  • Cynaderki

    250 g nerek wieprzowych 70 g smalcu 100 g cebuli 10 g skórki chleba liść laurowy, majeranek, sól, pieprz - do smaku Nerki wieprzowe opłukać i wrzucić do

    Dodano: 2008-12-22 20:43:55 :: Wiecej >>
  • Tortilla de patatas (a’la optimale)

    300 g ziemniaków 100 g boczku wędzonego 6 jajek 50 ml oliwy z oliwek 1 cebula (40 g) sól, pieprz Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy na półtwardo, a następnie kroimy w cienkie plasterki.

    Dodano: 2008-11-26 20:46:19 :: Wiecej >>
  • Strucla z makiem (z ciasta półfrancuskiego)

    Ciasto: - 500 g mąki - 13 g drożdży - 125 g mleka 3,5% - 1 jajko (50 g) - 3 żółtka (60 g) - 1 łyżka cukru (15 g) - 250

    Dodano: 2008-11-26 20:45:36 :: Wiecej >>
  • Ciasto migdałowe (bez cukru i mąki)

    - 15 jajek (750 g) - 500 g migdałów - 250 g masła Funt migdałów oparzyć, obrać i utrzeć na tarce. Pół funta masła młodego rozetrzeć w donicy na śmietanę, a

    Dodano: 2008-11-26 20:43:58 :: Wiecej >>
  • Żeberka duszone z cebulą

    1500 g żeberek 300 g cebuli 100 g śmietany 30% 400 g wywaru z włoszczyzny i kości 2 liście laurowe pieprz, sól - do smaku 50 g smalcu - do podsmażenia

    Dodano: 2008-10-27 14:44:00 :: Wiecej >>
  • POMIDORY

    Najlepsze pomidory robione są następnym sposobem: porozrywać i rozgotować zupełnie dojrzałe pomidory bez wody w rondlu, następnie przefasować przez sito, wlać w suche butelki, które należy obwiązać pęcherzem i zagotować

    Dodano: 2008-09-25 22:44:07 :: Wiecej >>
  • POWIDŁA ZE ŚLIWEK

    Powidła śliwkowe robią się w ostatnich dniach września lub w pierwszych października, gdy węgierki są nie tylko dojrzałe, ale i zupełnie przestałe, wtedy bowiem mają już bardzo wiele słodyczy, która

    Dodano: 2008-09-25 22:43:15 :: Wiecej >>
  • ŚLIWKI W OCCIE

    1. Na dwa funty węgierek zdrowych, dojrzałych, obtartych z barwy, bierze się jeden funt cukru i półtory kwaterki octu, niezbyt mocnego ale jednak dobrego, niczem nie zaprawionego. Śliwki nakala się

    Dodano: 2008-09-25 22:39:19 :: Wiecej >>
  • GRUSZKI (kompot ostry)

    Dwa są najlepsze gatunki gruszek do marynowania w occie: bergamotki i muszkatółki; można jednak użyć i jeszcze trzeciego, to jest pasówek. Obrać gruszki jak najcieniej i oczyścić z wewnątrz, o

    Dodano: 2008-09-25 22:38:13 :: Wiecej >>
  • Wątróbka wieprzowa w sosie śmietankowo-koperkowym

    500 g wątroby wieprzowej 200 g cebuli 80 g smalcu 250 g śmietany 30% 1 łyżeczka mąki (5g) pęczek koperku zielonego listek bobkowy, ziele angielskie, sól i pieprz - do smaku Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w

    Dodano: 2008-08-25 23:50:33 :: Wiecej >>
  • Grzanki do rosołu z parmezanem

    80 g bagietki 30 g masła 40 g tartego parmezanu Długą bułkę montową, zwaną krakowską, obetrzeć z lekka na tarce, pokrajać na cieniutkie plasterki, ale ponieważ to trudno idzie, więc

    Dodano: 2008-07-25 11:22:28 :: Wiecej >>
  • Kotlet z ryb lub śledzi

    500 g śledzi 30 g cebuli 20 g bułki 0,5 l mleka (do zamoczenia bułki i moczenia śledzi) 1 żółtko (20 g) 1 jajko (50 g) 20 g masła pieprz, sól – do smaku 20 g bułki tartej 50

    Dodano: 2008-07-25 11:14:53 :: Wiecej >>
  • Sos korniszonowy rumiany

    20 g masła 15 g mąki 200 ml rosołu 100 g korniszonów pieprz, sól - do smaku Zarumienić łyżkę masła z łyżką mąki, zagotować i mieszając ciągle, rozprowadzić bulionem. Osobno zagotować w garnuszku

    Dodano: 2008-07-25 11:12:22 :: Wiecej >>
  • Truskawkowa pychotka

    250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 30% 300 g truskawek 25 g biszkoptów 1 cukier waniliowy 1 galaretka cytrynowa 25 g rumu lub likieru Serek mascarpone utrzeć z cukrem waniliowym. W 120 g

    Dodano: 2008-07-25 11:10:36 :: Wiecej >>
  • Pomidory po włosku

    10 pomidorów (1700 g) 100 g bułki tartej 50 ml oliwy z oliwek 2 żółtka (40 g) ząbek czosnku sól, pieprz - do smaku Dojrzałe pomidory skroić z wierzchu, wybrać ze środka mięso,

    Dodano: 2008-04-08 08:34:39 :: Wiecej >>
  • Zraziki naprędce

    250 g mięsa z łopatki1 cebula (50 g)125 ml słodkiej śmietany 30%pieprz biały, sól – do smaku

    Dodano: 2008-04-08 08:34:09 :: Wiecej >>
  • Sałata z kartofli podług Dumasa

    10 średnich ziemniaków (ok. 1 kg)1

    Dodano: 2008-02-02 22:32:47 :: Wiecej >>
  • Sałata zielona a`la Zamoyski

    1 sałata zielona (ok. 300 g)1

    Dodano: 2008-02-02 22:31:38 :: Wiecej >>
  • Zupa grzybowa

    30 g suszonych grzybów 1000 ml wywaru z kości 440 g gęstej śmietany 30% 100 g cebuli przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki Grzyby namoczyć w 1/2 szklanki wody na parę

    Dodano: 2007-12-19 23:21:27 :: Wiecej >>
  • Szwedzkie matiesy

    Szwedzkie matiesy4 filety śledziowe (150 g)1 szklanka mleka1 jabłko (100 g)1/2 szklanki

    Dodano: 2007-11-27 12:02:44 :: Wiecej >>
  • Sałatka szwedzka

    Sałatka szwedzka 1 jabłko (100 g)6 śledzi

    Dodano: 2007-11-27 12:01:17 :: Wiecej >>
  • Szwedzkie śledzie tradycyjne

    Szwedzkie śledzie tradycyjne 500 g filetów śledziowych świeżych Zalewa:0,5 szklanki octu 12%0,5 l wody1

    Dodano: 2007-11-27 12:00:07 :: Wiecej >>
  • Pierniki

    15 dag mąki pszennej 1 op. przyprawy do piernika (2 dag) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 5 dag brązowego cukru (karmelowego) 15 dag masła 1 jajko 1 łyżka płynnego miodu (2 dag)  Przesianą mąkę

    Dodano: 2007-11-27 11:55:22 :: Wiecej >>
  • kapuśniak

    200 ml wywaru z kości 40 g kapusty kiszonej 10 g boczku surowego 5 g cebuli 4 g smalcu          1,5 g mąki sól, pieprz

    Dodano: 2007-11-14 18:14:22 :: Wiecej >>
  • Zestaw Śniadaniowy

    ZESTAW ŚNIADANIOWY 50 g jajka (1 szt.) 20 g majonezu 20 g masła 40 g chleba otrębowego 20 g boczku gotowanego 40 g pomidora herbata z cytryną     Składniki śniadania ułożyć dekoracyjnie na talerzu i... gotowe! Skład w 100

    Dodano: 2007-11-14 18:11:19 :: Wiecej >>
  • orzechowiec

    ttt

    Dodano: 2007-10-26 00:06:26 :: Wiecej >>
  • ZESTAW ŚNIADANIOWY

    75 g placków serowych (z przepisu dr. Kwaśniewskiego) 20 g masła 20 g szynki 40 g pomidora odrobina cebulki i natki pietruszki - do dekoracji herbata z cytryną Placki serowe najlepiej przygotować sobie w większej

    Dodano: 2007-09-02 09:35:10 :: Wiecej >>
  • ZUPA PIECZARKOWA Z ŻÓŁTKIEM

    200 g wywaru z kości 20 g pieczarek 10 g smalcu 20 g śmietany 30% 20 g żółtka (1 szt.)             natka pietruszki Pieczarki przesmażyć na smalcu, poddusić. Gotowe pieczarki dodać do

    Dodano: 2007-09-02 09:32:13 :: Wiecej >>
  • KRUCHE BABECZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI

    Ciasto:100 g mąki100 g masła100 g żółtek (5 szt.)20 g drożdży instant Nadzienie:440 g śmietany kremówki (2 szklanki)10 g cukru pudru (1 łyżeczka)15 g żelatyny (3 łyżeczki)100 g malin20 g

    Dodano: 2007-07-26 23:14:16 :: Wiecej >>
  • SZYNKA Z MELONEM I BITĄ ŚMIETANĄ

    100 g wędzonej szynki (8 plastrów)200 g melona 100 g śmietanki kremówkiszczypta soli kilka liści sałaty, natka pietruszki Melon przekroić na pół, oczyścić z pestek, obrać i pokroić na długie

    Dodano: 2007-07-26 23:13:00 :: Wiecej >>
  • MIZERIA PO KAPITAŃSKU

    100 g ogórka zielonego50 g śmietany kremówki (3 łyżki)20 g migdałów w płatkach Ogórek obrać, pokroić na plasterki i ułożyć dekoracyjnie na talerzyku. Śmietanę lekko ubić, wyłożyć na ogórki. Całość

    Dodano: 2007-07-26 23:11:41 :: Wiecej >>
  • PASZTET

    2200 g mięsa gotowanego700 g wątroby wieprzowej160 g bułki zwykłej140 g cebuli340 g marchwi160 g selera80 g pietruszki400 g jajek (8 sztuk)70 g smalcu700 ml wywaru Z ugotowanych kości z

    Dodano: 2007-07-01 08:45:57 :: Wiecej >>
  • BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

    Biszkopt (p. 529 z KK - podwójna porcja): 300 g jajek (6 sztuk) 10 g cukru 60 g mąki 80 g masła do formy 20 g tartej bułki do formy Krem: 150 g jajek (3

    Dodano: 2007-07-01 08:43:25 :: Wiecej >>
  • Sernik "kokosowa pierzynka"

    Ciasto:140 g mąki100 g masła10 g cukru15 g śmietany 30%5 g kakao Beza:210 g białek (7 sztuk)100 g cukru200 g wiórków kokosowychMasa serowa:400 g śmietany 30%1 kg twarogu65 g budyniu

    Dodano: 2007-06-08 16:50:23 :: Wiecej >>
  • Surówka z kapusty pekińskiej

    200 g kapusty pekińskiej150 g korniszonów100 g kukurydzy konserwowej100 g pomidora50 g oleju słonecznikowego50 g sera żółtego30 g białka jajka Kapustę pekińską poszatkować. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i ogórki

    Dodano: 2007-06-08 16:49:03 :: Wiecej >>
  • Zapiekanka z placków serowych

    100 g słoniny50 g cebuli150 g placków serowych (z przepisu dr. Kwaśniewskiego)20 g czosnku50 g przecieru pomidorowego100 g żółtek50 g sera żółtego Słoninę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni.

    Dodano: 2007-06-08 16:48:00 :: Wiecej >>
  • NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z SEREM

    ciasto naleśnikowe:12 szt. jajek (600 g)70 g śmietany 30%70 g smalcunadzienie:210 g sera twarogowego70 g śmietanki 30%dodatki:70 g masła70 g czekolady Jajka zmiksować ze śmietaną. Upiec na smalcu naleśniki (7

    Dodano: 2007-04-30 09:49:53 :: Wiecej >>
  • MAKARON Z JAJKAMI

    50 g słoniny wędzonej20 g smalcu30 g cebuli50 g makaronu optymalnego1 jajko (50 g)4 żółtka (60 g) Smalec i słoninę stopić na patelni. Dodać cebulę i podsmażyć. Dodać ugotowany makaron

    Dodano: 2007-04-30 09:48:24 :: Wiecej >>
  • SAŁATKA Z DORSZA

    300 g dorsza wędzonego100 g cebuli7 jajek (350g)200 g oleju słonecznikowegosól, pieprz – do smaku Dorsza podzielić na cząstki. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Jaja ugotować na twardo i pokroić w

    Dodano: 2007-04-30 09:47:44 :: Wiecej >>
  • Omlet grecki z fetą

    4 jajka (200 g)4 żółtka (60 g)100 g sera typu feta20 g śmietany 30%25 g zielonych oliwek50 g masłapieprz Ser feta pokroić w plastry i usmażyć na patelni, na stopionym

    Dodano: 2007-03-27 19:26:14 :: Wiecej >>
  • Jaja sadzone po arabsku

    6 jaj (300 g)150 g selera naciowego60 g masłaszczypta zmielonej kolendryszczypta szafranułyżeczka kminkusól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku Łodygi selera naciowego opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Na patelni

    Dodano: 2007-03-27 19:25:03 :: Wiecej >>
  • Jajecznica meksykańska

    4 jajka (200 g)4 żółtka (60 g)50 g masła50 g papryki czerwonej50 g papryki zielonej50g papryki żółtej100 g pomidora20 g cebulinatka pietruszkipołowa małej, ostrej papryczkichilli, sól, pieprz - do smaku

    Dodano: 2007-03-27 19:23:58 :: Wiecej >>
  • RUMOWA POMARAŃCZA

    150 g śmietany 30%200 g pomarańczy (waga przed obraniem)10 g kandyzowanej skórki pomarańczowejpół szklanki rumu Pomarańczę obieramy i kroimy poprzecznie w plasterki. Plasterki pomarańczy zalewamy rumem i macerujemy około 2-4

    Dodano: 2007-02-28 22:33:22 :: Wiecej >>
  • HISZPAŃSKI MUS CZEKOLADOWY

    5 żółtek (100 g)20 g czekolady gorzkiej220 g śmietany 30% (szklanka)25 g masła3-4 łyżeczki rumu (może być i więcej...) Czekoladę rozpuścić na maśle powoli, na małym ogniu, tak aby połączyła

    Dodano: 2007-02-28 22:32:04 :: Wiecej >>
  • BITA ŚMIETANA Z BAKALIAMI

    300 g śmietany 30%40 g orzechów włoskich15 g czekolady gorzkiej15 g masła15 g rodzynekszczypta cukru waniliowego – do smaku Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania szczyptę cukru

    Dodano: 2007-02-28 22:30:42 :: Wiecej >>
  • SMALEC JESIENNY

    500 g słoniny250 g wędzonego boczku30 g czosnku100 g jabłkałyżeczka majerankusól do smaku Słoninę, boczek i pozbawione gniazd nasiennych jabłko przepuścić przez maszynkę do mielenia, włożyć do rondla i smażyć

    Dodano: 2007-02-28 22:29:13 :: Wiecej >>
  • SOS CZOSNKOWY

    30 g czosnkujedno żółtko /20 g/łyżka musztardyłyżka usiekanych listków kolendry110 g oliwy2 łyżki soku z cytrynysól, pieprz Obrany czosnek drobno usiekać, utrzeć z solą, pieprzem i surowym żółtkiem, dokładnie

    Dodano: 2007-02-28 22:28:09 :: Wiecej >>
  • JAJECZNICA Z ORZECHAMI

    200 g jaj20 g białego wytrawnego wina70 g masła50 g drobno usiekanych orzechów włoskichsólkilka plasterków cytrynykilka gałązek zielonej pietruszki Jajka zmiksować z winem i usiekanymi orzechami. Na patelni stopić masło,

    Dodano: 2007-02-28 22:26:32 :: Wiecej >>
  • MÓZG ZAPIEKANY NA KRĄŻKACH SELERA

    500 g mózgu wieprzowego150 g cebuli50 g słoniny100 g jaj100 g masła500 g selera (1 duży)10 g otrębów pszennychsól, pieprz Dokładnie oczyszczony seler wrzucić na osolony wrzątek i gotować 8

    Dodano: 2007-02-28 22:25:22 :: Wiecej >>
  • FLAKI PO CYSTERSKU

    500 g flaków wołowych700 g wywaru z kości100 g warzyw (marchew, pietruszka, seler)100 g cebuli100 g papryki konserwowej100 g śmietany 30%100 g masła20 g koncentratu pomidorowego5 g mąkisól, pieprz, kminek,

    Dodano: 2007-02-28 22:23:33 :: Wiecej >>
  • NERKI W GRZYBACH

    500 g nerek wieprzowych250 g podgrzybków lub pieczarek100 ml wina wytrawnego100 g masła200 g wywaru z kościćwierć łyżeczki gałki muszkatołowejpół łyżeczki suszonego tymianku10 g usiekanej zielonej pietruszkisól, pieprz Oczyszczone nerki

    Dodano: 2007-02-28 22:22:25 :: Wiecej >>
  • PIECZONE OGONY WIEPRZOWE

    1000 g ogonów wieprzowych lub wołowych500 g czerwonego, wytrawnego wina500 g wywaru z kości200 g włoszczyzny100 g oliwy lub masła sklarowanego5 gałązek tymianku2 jagody jałowca, 2 goździkiłyżka ziaren białego pieprzu15

    Dodano: 2007-02-28 22:20:59 :: Wiecej >>
  • SOS HOLENDERSKI

    80 g masła40 g żółtek2 łyżki soku z cytrynysól, pieprz, gałka muszkatołowa W rondlu rozgrzać masło i gdy się rozpuści, zestawić z ognia. Żółtka włożyć do miksera i miksować przez

    Dodano: 2007-02-28 22:20:38 :: Wiecej >>
  • ROLADA ZIOŁOWA Z BOCZKU

    1000 g tłustego surowego boczkusól6 ząbków czosnku (30 g)50 g smalcupieprz, po ćwierć łyżeczki majeranku, bazylii, cząbru, mięty i szałwi Utarty z solą czosnek zmieszać z ziołami i pieprzem. Osuszony

    Dodano: 2007-02-28 22:19:19 :: Wiecej >>
  • ZUPA JARZYNOWA Z ŻÓŁTYM SEREM

    800 g wywaru z kości100 g marchewki100 g selera40 g pieczarek60 g żółtego sera100 g jajek 120 g śmietany 30%60 g masłanatka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa do zup Warzywa

    Dodano: 2007-02-28 22:17:05 :: Wiecej >>
  • ZIEMNIAKI FASZEROWANE WĄTRÓBKĄ

    4 równej wielkości ziemniaki (ok. 450 g)50 g wątroby wieprzowej80 g mielonej wieprzowiny60 g cebuli 10 g czosnku2 łyżki posiekanego szczypiorku50 g startego sera salami 30 g oliwy30 g masła

    Dodano: 2007-02-28 22:14:27 :: Wiecej >>
  • ZAPIEKANKA Z PORÓW I BOCZKU

    Spód:100 g masła100 g mąki tortowej100 g żółtek20 g drożdży(przepis z „Książki Kucharskiej” dr. Kwaśniewskiego)Nadzienie:150 g porów (części białe)150 g wędzonego boczku50 g tartego sera150 g śmietany 30%100 g jajek

    Dodano: 2007-02-28 22:12:49 :: Wiecej >>
  • ŻEBERKA WIEPRZOWE DUSZONE

    700 g żeberek wieprzowych700 g pomidorów300 g cebuli80 g smalcusól, pieprz Żeberka umyć, pokrajać na porcje i zrumienić na rozgrzanym smalcu. Posolić i popieprzyć. Posiekaną cebulę lekko zrumienić na tłuszczu.

    Dodano: 2007-02-28 22:09:30 :: Wiecej >>
  • PAPRYKA NADZIEWANA BRYNDZĄ

    2 strąki czerwonej papryki (ok. 350 g)150 g bryndzy50 g sera twarogowego tłustego100 g surowych jajek220 g śmietany 30%80 g masłapo 1 łyżce siekanego koperku i szczypiorku2 łyżki posiekanej natki

    Dodano: 2007-02-28 21:44:04 :: Wiecej >>
  • JAGODZIANKI

    100 g mąki pszennej (typ 550)100 g masła extra100 g sera twarogowego tłustego100 g jagód Z mąki, masła i utartego sera zagnieść ciasto i schłodzić przez godzinę. Następnie rozwałkować i

    Dodano: 2007-02-28 21:33:27 :: Wiecej >>
  • PASZTET Z JAJEK

    500 g jajek50 g bułki tartej150 g świeżych grzybów (pieczarek)100 g cebuli100 g masłasól, pieprz posiekana natka pietruszki 400 g jajek ugotować na twardo. Oczyścić grzyby, drobno pokroić i podsmażyć

    Dodano: 2007-02-28 21:26:30 :: Wiecej >>
  • ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

    300 g ziemniaków 100 g masła 300 g filetu z kurczaka 10 g czosnku 100 g cebuli 20 g mąki 150 g wytrawnego białego wina 150 g śmietanki 30% 200 g brokułów 300 g pomidorów 100 g jogurtu 100 g kwaśnej

    Dodano: 2007-02-28 21:24:03 :: Wiecej >>


Zakup miesięcznika Optymalni
top