Dodano: 2008-08-24

Jan Kwaśniewski, „Żywienie Optymalne” wydanie III, s. 39


ORZECHY

Orzechy, mimo że są produktem pochodzenia roślinnego, mają dużą wartość odżywczą i zalecane są w żywieniu optymalnym. Dorównują wartością produktom pochodzenia zwierzęcego, są skoncentrowanym źródłem dość dobrego białka i wartościowego tłuszczu. Proporcje między białkiem i tłuszczem w orzechach laskowych i włoskich są zbliżone do optymalnych dla człowieka. Nie mogą być one podstawą pożywienia, ale mogą stanowić cenne uzupełnienie różnych potraw i urozmaicać dietę. Oczywiście, są bardzo drogie i właściwie nie bardzo wiadomo, dlaczego ich podaż na rynek jest tak mała, a cena tak wysoka. W polskich warunkach klimatycznych orzech włoski często przemarza, ale leszczyna rośnie doskonale i nie ma dużych wymagań glebowych. Wszystkie te miejsca, gdzie obecnie rosną różne bezużyteczne krzewy i zarośla, można by obsadzać leszczyną. Mamy dobre odmiany leszczyny, przynoszące wysokie plony. Moglibyśmy wytwarzać bardzo dużo orzechów laskowych i mogłyby być one na rynku przez cały, okrągły rok, gdyż łatwo się przechowują, nie tracąc przy tym wartości. A orzechy czy migdały można w ostateczności importować. Przy żywieniu optymalnym większą wartość ma import jednej tony orzechów czy migdałów niż import 1000 ton bananów, pomidorów, papryki, winogron, fig, daktyli czy owoców cytrusowych. W orzechach i migdałach sprowadzamy białko i tłuszcz, które idą nam na zdrowie, w pozostałych wymienionych owocach sprowadzamy głównie wodę i cukier, od którego musimy chorować. Woda z kranu czy ze studni jest tysiące razy tańsza, a cukru produkujemy sami o wiele za dużo i znacznie taniej.
Przy żywieniu optymalnym orzechy traktujemy jako uzupełnienie jadłospisu. Są one bardzo smaczne, wartościowe, poprawiają wartość i smak potraw. W pełni zasługują na szersze wprowadzenie do jadłospisu.
 

Aktualności

  • OPTY BLACK FRIDAY!

    Zamówienia za min.60 zł złożone w naszym sklepie internetowym http://optymalni.org.pl/sklep/ w dniu 29.11 (do 23.59 😉) zrealizujemy bez naliczania kosztów przesyłki 💪 Zapraszamy na zakupy! Może zrobicie sobie lub komuś prezent mikołajkowo-świąteczny? 😍 Polecamy zestaw Książka Kucharska plus Optymalne Liczydło 👍

    Dodano: 2019-11-29
    Czytaj więcej >
  • Dni Honorowego Krwiodawstwa

    22-26 listopada to Dni Honorowego Krwiodawstwa Polskiego Czerwonego Krzyża 2019.
    Będąc wdzięcznymi za zdrowe życie, dzielmy się tym szczęściem - to piękna idea! A wiecie, że jeden z naszych współpracowników Piotr Budnik otrzymał w tym roku dyplom Honorowego Dawcy Krwi - Zasłużonego dla Zdrowia Narodu? Piotrze, GRATULACJE!

    Dodano: 2019-11-25
    Czytaj więcej >
  • Bądźmy życzliwi!

    21 listopada - Światowy Dzień Życzliwości!
    Są dwie szkoły – jedni twierdzą, że ludzie to gatunek z natury zły, drudzy – przeciwnie, że rodzimy się z gruntu dobrzy i tylko niesprzyjające życiowe okoliczności budzą w nas z czasem demony. Nie ma dowodów naukowych ani na potwierdzenie jednej, ani drugiej tezy, jednak szczególnie 21 listopada, w Światowym Dniu Życzliwości, warto przychylić się do tej drugiej opinii. 

    Dodano: 2019-11-21
    Czytaj więcej >
  • Żywienie Optymalne najlepszą profilaktyką!

    Żywienie Optymalne najlepszą profilaktyką. Wiadomo! Warto przekazywać dalej!

    Wykład lek. med. Ewy Łukaszek-Gwóźdź dotyczący żywienia optymalnego wg zasad dra Kwaśniewskiego, a także prądów selektywnych zarejestrowany podczas wydarzenia FESTIWAL KULTURY ZDROWIA - PEŁNIA ZDROWIA 12.10.2019 w Starochorzowski Dom Kultury - PRZYWRACANIE ZDROWIA ŻYWIENIEM.
     
    Dodano: 2019-11-19
    Czytaj więcej >
  • Światowy Dzień Cukrzycy

    Dziś obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. Z tej okazji przypominamy tekst wystąpienia dr. Przemysława Pali z konferencji w Ciechocinku, opublikowany w naszym miesięczniku. Warto podać dalej!
    http://optymalni.org.pl/medycyna/odpowiedzi-lekarzy/6

    Dodano: 2019-11-14
    Czytaj więcej >
  • Dodano: 2019-10-18
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI